Här hittar du artiklar som hjälper dig som idrottare att öka dina kunskaper om kost, mental träning, fysträning och annat som ligger vid sidan av det som är specifikt för din idrott.

Återhämtning

Återhämtning är en viktig ingrediens för att vi ska må bra och kunna prestera. Återhämtning kan bestå dels av sömn, dels av vila, pauser och aktiviteter som ger energi. Under sömn sker en rad uppbyggande processer i kroppen och sömnen har ett stort återhämtningsvärde. I vår Träningsplaneringsmall finns sömnkollen med där du noterar antalet timmar som…

Blodkollen

Sportprestationer och träning är mycket energikrävande och för att prestera optimalt vid träning och tävling behövs en väl fungerade kropp, bra kosthållning och tillräcklig återhämtning. Då denna typ av aktivitet påverkar de flesta organ i kroppen behöver man titta på flera parametrar. Sport/Träningskollen stor innehåller 34 analyser. Paketet undersöker: Hormonnivå, blodstatus, ämnesomsättning, vitamin- mineralstatus, stressnivå, njurar,…

Helkroppskontroll

Helkroppskontroll är skadeförebyggande och ger bättre prestation; såväl i idrotten som i fysen. Helkroppskontroll består av två program i veckan á 25 minuter alternativt delar man upp respektive program i under- och överkroppsträning så att det blir fyra program i veckan á 12–13min. Programmen hittar du här. Med olika nivåer möjliggörs progression och du blir…

Kost

Hård träning innebär att du har en hög energiförbrukning som måste tillgodoses. Det ska dessutom hinnas med under de få timmar som återstår av dygnet efter all träning.

Mental träning

Mental träning handlar om att stärka hjärnans exekutiva funktioner, hur dina tankar, känslor och inre bilder påverkar ditt beteende och dagliga prestationer.

Rörlighetsträning

Rörlighet kan beskrivas som en rörelse som sker i kroppens leder. Rörligheten kan begränsas av skelett, ledkapsel, ligament, senor, muskler, bindväv, fett och hud. Det är oftast musklerna som begränsar rörligheten. Alla leder har ett visst rörelseomfång. Rörelseomfånget skiljer sig mellan kön, ålder och individ. Därför finns inget exakt mått på hur stor rörlighet en…

Snabbhet

Snabbhet Snabbhet kan delas in i: Reaktionssnabbhet Accelerationssnabbhet Maximalsnabbhet Snabbhetsuthållighet I väldigt många idrotter är snabbhet en stor del i idrottarens framgång.   Reaktionssnabbhet Reaktionssnabbhet tränas bäst prepubertalt och innebär en förmåga att snabbt reagera på en retning från omgivningen som till exempel uppfattas av synen, hörseln eller känseln. Den kan uttryckas som tiden från start…

Styrka

Styrka är muskulaturens förmåga att övervinna eller verka mot ett motstånd.

Träningsplanering

Vad? Träningsplanering är en plan för hur du konkret ska jobba med träningen för att utvecklas som orienterare. Träningsplanen bör beakta helheten och alltså förutom själva träningen även säkerställa att du mår bra och håller dig hel och frisk. Planeringen av sömn, vila och återhämtning är precis lika viktig som planeringen av träningen för att…

Zonbaserad träning

Zonbaserad träning Beroende på vilken intensitet du tränar i utvecklas olika delar av uthålligheten. Generellt kan sägas att lågintensiv träning utvecklar den lokala uthålligheten i musklerna och fettförbränningen, medan högintensiv träning förbättrar den centrala kapaciteten och syreupptagningsförmågan. Det finns olika sätt att dela in intensitetszonerna, men den vi vill rekommendera är en indelning med sex…